Congres voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve Congres ledencontent.

20 februari 2025

Robotchirurgie en duurzaamheid; een utopie of de toekomst? (WG Robotchirurgie)

Organisatie: Werkgroep Robotchirurgie

Sessievoorzitters

  • Mw dr. F. (Femke) Amelung, Jeroen Bosch Ziekenhuis
  • Dhr Prof. Dr. Jelle Ruurda, UMC Utrecht

Programma

Voordracht 1:
Milieu impact van robotchirurgie
Drs. S. (Sanne) Jansen, Uroloog UMC Utrecht en lid Groen OK. Sanne Jansen is functioneel reconstructief uroloog in het UMC Utrecht en zet zich daarnaast op verschillende wijzen in om de zorg duurzamer te maken.

Technologische vooruitgang en innovatie maakt de zorg voor patiënten beter en efficiënter. Daarom moeten we deze ontwikkelingen – zoals robotchirurgie – omarmen. Maar is het wel zo? En hoe definiëren we ‘beter’ dan precies?

Een overzicht van de milieu impact van robotchirurgie geeft naast patiëntuitkomsten en monetaire kosten een inzicht in een derde, steeds meer relevante, uitkomstmaat binnen de zorg.

Voordracht 2:
Kan de robot duurzamer?
Dr. T. (Tim) Horeman, Universitair hoofddocent Sustainable Surgery & Translational Technology aan de Technische Universiteit Delft. Dr. Tim Horeman is Associate Professor in Sustainable Surgery & Translational Technology en Academic Portfolio Director (APD)-Medical technology aan de Universiteit Delft. Hij houdt zich onder andere bezig met de ontwikkeling van duurzame chirurgische instrumenten voor (robot) chirurgie. 

De presentatie zal zich richten op nieuwe technologische innovaties voor robotchirurgie die de introductie van duurzamere robotchirurgie in minder welvarende delen van de wereld moeten bevorderen.

 

Voordracht 3:
Duurzaam inzetbaar door robotchirurgie
Cas van ’t Hullenaar is colorectaal en oncologisch chirurg in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis te Dirksland. Gedurende zijn opleiding in het UMC Utrecht en het Meander Medisch Centrum te Amersfoort volgde hij de module robotchirurgie. Ook behaalde hij zijn PhD aan de Universiteit Twente met een dissertatie waarin de ergonomie van laparoscopische en robot-geassisteerde chirurgie is onderzocht. 

Laparoscopische chirurgie is uitermate belastend voor chirurgen, dit komt in vele surveys en rapportages naar voren. Het opereren in een console zoals tijdens robot geassisteerde laparoscopische chirurgie, kan de ergonomie voor chirurgen aanmerkelijk verbeteren. Echter, ook bij het werken met de robot kunnen er klachten bij chirurgen ontstaan, zoals nek- of schouderpijn. In deze presentatie komt de duurzame inzetbaarheid van de chirurg aan bod en de rol die robot geassisteerde chirurgie hierin kan hebben.

Geen gegevens gevonden