Congres voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve Congres ledencontent.

20 februari 2025

Resectable colorectale levermetastasen (DLSG)

Organisatie: Dutch Liver Surgery Group (DLSG)

Sessievoorzitters

  • Dr. P. (Peter) van Duijvendijk, Gelre en Isala Ziekenhuizen
  • Dr. N. (Niels) F.M. Kok, Antoni van Leeuwenhoek

Programma

Voordracht 1:
Inductie met intra-arteriële pompchemotherapie: de PUMP-IT studies
dr. K. (Koert) F.D. Kuhlmann, Antoni van Leeuwenhoek, Amsterdam. Koert Kuhlmann is leverchirurg en hoofdonderzoeker van de PUMP-IT studie. Zijn onderzoek richt zich op het verbeteren van de behandeling van patiënten met colorectale levermetastasen door innovaties als de chemopomp en navigatie gestuurde chirurgie. 

Intra-arteriële pompchemotherapie is een nieuwe behandeloptie in studieverband voor patiënten met een uitgebreid naar de lever gemetastaseerd colorectaal carcinoom. Door het geven van continue, hoog gedoseerde chemotherapie in de lever, is de kans dat de metastasen responderen theoretisch groter dan bij toediening van intraveneuze chemotherapie alleen en leidt dat vaker tot een lokale behandeling van de metastasen. Na een succesvolle pilotstudie waarin feasibility werd aangetoond is de landelijke fase 3 PUMP-IT studie recent gestart.


Voordracht 2:
Levertransplantatie voor colorectale levermetastasen; van droom naar werkelijkheid
dr. C. (Carlijn) I. Buis, UMCG, Groningen. Carlijn Buis is HPB- en transplantatiechirurg. Zij is een van de drijvende krachten achter het levertransplantatieprogramma voor patiënten met colorectale levermetastasen in Nederland.

Levertransplantatie is sinds enkele jaren een optie voor geselecteerde patiënten met colorectale levermetastasen. Waar moet een patiënt aan voldoen? Wanneer moet u overwegen een patiënt te verwijzen? Wat staat hem of haar te wachten en wat zijn de uitkomsten na levertransplantatie voor colorectale metastasen?

Voordracht 3:
Is er nog een indicatie voor de lokale behandeling van colorectale metastasen in meerdere organen? Resultaten van de ORCHESTRA studie.
Prof. Dr. C. (Kees) Verhoef, Erasmus MC, Rotterdam. Kees Verhoef is hoogleraar chirurgische oncologie en een van de hoofdonderzoekers van de ORCHESTRA studie. Hij is een duizendpoot binnen de oncologie. Naast bestuurlijk werk binnen het Erasmus MC en in diverse landelijke commissies, combineert hij excellente patiëntenzorg en vele klinische en translationele onderzoekslijnen op meerdere tumorgebieden. 

Patiënten met colorectale metastasen in twee of meer organen zijn in de ORCHESTRA studie gerandomiseerd naar chemotherapie alleen of chemotherapie gevolgd door lokale behandeling van metastasen. Noch de algehele overleving noch de ziektevrije overleving verschilde tussen de groepen. Wat betekent deze studie voor onze praktijk? Zijn er patiënten waarbij je lokale behandeling toch nog kunt overwegen? Of hoort iedereen thuis bij de internist-oncoloog?

Geen gegevens gevonden