Congres voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve Congres ledencontent.

31 mei 2024

Snijvlakken en raakvlakken in veneuze zorg

Organisatie: Dutch College of Phlebology

Sessievoorzitters

  • Dr. W.B. (Wijnand) van Gent, Flebologisch Centrum Grave
  • Em. prof. dr. C.H.A. (Cees) Wittens

Programma

Snijvlak en raakvlak van de veneuze zorg binnen de Heelkunde
Drs. O.R.M. (Marald) Wikkeling, MD, MBA, CMIO, Heelkunde Friesland, locaties Nij Smellinghe Ziekenhuis Drachten en MC Leeuwarden
Het snijvlak en het raakvlak van veneuze zorg binnen de Heelkunde zijn twee belangrijke concepten die betrekking hebben op de relatie tussen vaatchirurgie en algemene chirurgie, met name als het gaat om veneuze problemen. Het begrijpen van deze snijvlakken en raakvlakken kan bijdragen aan een geïntegreerde benadering van de veneuze zorg, waarbij verschillende disciplines samenwerken om de beste resultaten voor de patiënt te bereiken.

Drs. Marald Wikkeling studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit te Utrecht. De opleiding heelkunde volgde hij in de regio Nijmegen; in het Maxima Medisch Centrum te Veldhoven en het UMC Radboud te Nijmegen. In het MUMC+ volgde hij de CHIVO opleiding vaten. Marald is sinds 2007 werkzaam als vaat- en lymfoedeemchirurg en CMIO in Friesland. Hij stond aan de basis van Heelkunde Friesland en is daar bestuurslid geweest sinds de oprichting tot 2019. Momenteel beheert hij de portefeuille ‘Organisatie en Financiering’ in het dagelijks bestuur van de NVvH, is voorzitter van het Dutch College of Phlebology en zit in de Advisory Board van het European College of Phlebology. Marald is lid van het bestuur van de MJC in Phlebology van de UEMS en is spreker/moderator op vele (inter-)nationale, onder andere veneuze, congressen.

Snijvlak en raakvlak van de veneuze zorg tussen chirurgen, dermatologen, radiologen en flebologen
Dr. W.B. (Wijnand) van Gent, Flebologisch Centrum Grave
Aan de hand van een aantal casus wordt duidelijk dat de indicatiestelling en de behandeling van oppervlakkig en diep veneuze pathologie vaak complexer is dan het in eerste instantie lijkt. Natuurlijk komt de samenwerking tussen bovenstaande disciplines aan bod, evenals de samenwerking met de vaatlaborant en PA. Ook zal de opleiding tot arts-fleboloog worden belicht.

Dr. Wijnand B. van Gent werd in 2004 chirurg en in 2006 vaatchirurg. Zowel de opleiding geneeskunde als de opleiding tot chirurg werden in Rotterdam gedaan. De opleiding tot vaatchirurg werd deels in Hawaii (USA) gedaan bij prof. dr. R.L. Kistner en deels in Rotterdam bij prof. dr. C.H.A. Wittens. Van Gent is eigenaar en werkzaam in Flebologisch Centrum Grave (Grave) en bij Proktovar (Hengelo en Best). Hij is lid van het Dutch College of Phlebology (secretaris), de Nederlandse Vereniging voor Vaatchirurgie, Nederlandse Vereniging voor Heelkunde, European Society of Vascular Surgery, de Benelux Vereniging voor Flebologie en het European College of Phlebology (executive board). In 2017 promoveerde hij op het onderwerp: de chirurgische behandeling van het ulcus cruris venosum. Van Gent speelde jaren in het Nederlands Veteranen hockey Elftal en won een zilveren medaille op de wereldkampioenschappen in Barcelona, Spanje.

Veneuze research, dogma’s en snijvlakken: verleden, heden en toekomst
Em. prof. dr. C.H.A. (Cees) Wittens
Een reis door de tijd waarin de waarden van waarheden, zekerheden en wetenschap in perspectief worden gezet met een focus op de veneuze zorg.

Prof. dr. Cees H.A. Wittens studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam (EMC), De opleiding chirurgie heeft hij gevolgd in Heerlen en Rotterdam. Zijn vaatchirurgische opleiding heeft hij doorlopen in het EMC. Van 1992 tot 2007 is hij lid geweest van de chirurgen maatschap in het SFG in Rotterdam. De eerste jaren met als deeltaak manager snijdende disciplines en waarnemend opleider en vanaf 1999 als opleider algemene heelkunde. Vanaf 2001 was hij ook opleider voor de vaatchirurgie. In 2009 is hij expliciet diep veneuze ziekten gaan behandelen in het MUMC+ en de Uniklinik in Aken en was van 2010 tot 2019 als hoogleraar veneuze chirurgie aan deze instituten verbonden. Hij heeft het Dutch en European College of Phlebology mede opgericht en is lid van vele nationale en internationale wetenschappelijke verenigingen. Als emeritus hoogleraar veneuze chirurgie is hij nog steeds landelijk en internationaal betrokken bij de ontwikkeling van richtlijnen, research, scholing en certificering.

Geen gegevens gevonden