Congres voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve Congres ledencontent.

31 mei 2024

Snijvlak wordt raakvlak – Hoe de robotchirurgie steeds verder uitbreidt …

Organisatie: Werkgroep Robotchirurgie. NVGIC

 

Sessievoorzitters 

  • Dhr. Prof. Dr. J.P. (Jelle) Ruurda, UMC Utrecht
  • Mw. Dr. F.J. (Femke) Amelung, UMC Utrecht

Programma

 

… en steeds meer robotisch gebeurt.
Dr. M (Maurits) Visser, UMC Utrecht

Nu robot-geassisteerde chirurgie steeds meer een vaste plek in onze dagelijkse praktijk krijgt, nemen wij u graag mee in de laatste ontwikkelingen. Zo breidt het aantal indicaties waarvoor de robot wordt toegepast in rap tempo uit. In deze presentatie geven we een overzicht van hoe dat in de afgelopen jaren is veranderd, wat er nu eigenlijk allemaal echt met de robot gebeurt in Nederland en hoe we de toekomst hierin zien.

Maurits Visser is, naast keeper voor het Nederlands hockey elftal, arts-onderzoeker en promovendus bij de DICA. Hier doet hij onder andere onderzoek naar de robotchirurgie in Nederland en de ontwikkeling hiervan binnen verschillende subspecialisaties van de heelkunde.

… en ook de vaatchirurgen infecteert.
Dhr. Dr. M (Mirza) Idu, Amsterdam UMC

Ook de vaatchirurgen hebben de robot omarmt! In het Amsterdam UMC worden donor nefrectomien namelijk robot-geassisteerd verricht. Dr. Idu neemt u graag mee in het opzetten hiervan en zijn praktijk ervaringen tot nu toe.

Dr. Idu is 25 jaar werkzaam als vaat/transplantatie chirurg in het Amsterdam UMC. Afgelopen jaren heeft hij de robotchirurgie geïntroduceerd binnen het Nierdonatie en Transplantatie programma van het Amsterdam UMC nadat hij eerst een training in België had doorlopen.

… en zelfs de AIOS de techniek zich eigen maken
J.P.M. (Maarten) Burbach, Meander MC en dr. F.J. (Femke) Amelung, UMC Utrecht

Ook binnen de opleiding wordt de robot steeds belangrijker. En dat is niet altijd even gemakkelijk als de chirurg zelf pas net uit zijn leercurve is. Er is veel behoefte aan een richtlijn omtrent de opleiding van robotchirurgie voor AIOS. Daarom hebben wij als werkgroep een robot curriculum geschreven, geven we sinds 3 jaar de basiscursus robotchirurgie en onderzoeken we middels de DELPHI studie hoe robotchirurgie het beste kan worden geleerd aan AIOS. We nemen u graag mee in onze ervaringen van de afgelopen jaren en geven hierbij een blik op de toekomst.

Maarten Burbach en Femke Amelung zijn beiden AIOS Heelkunde en differentiant oncologische en GE chirurgie. Zij zijn tevens AIOS lid van de werkgroep robotchirurgie en nauw betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse basis cursus robotchirurgie voor AIOS. Maarten Burbach is daarnaast onderzoeker in de Groningse onderzoeksgroep naar robotchirurgie (GROBOT).

Geen gegevens gevonden