Congres voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve Congres ledencontent.

30 mei 2024

Drie snijvlakken binnen de mammachirurgie: niet-eenduidig benigne laesies, (focaal) irradicaliteit en granulomateuze mastitis.

Organisatie: Werkgroep Mammachirurgie

Sessievoorzitters:

  • Mw. Drs. Marthe Brinckman, Medisch Centrum Leeuwarden
  • Mw. Dr. An Jairam

Programma

Snijvlak benigne/maligne: niet-eenduidig benigne laesies
Mw. Dr. Charlotte de Jonge, oncologisch chirurg, Bravis Ziekenhuis & Mw. Drs.ir.Natasja Langeberg, AIOS pathologie, LUMC
Bij niet-eenduidig benigne laesies dient het beleid te worden vastgesteld in het MDO. Hierbij spelen meerdere factoren een rol, zoals: de beeldvorming; het aantal biopten en de mate van representativiteit van deze biopten; en patiënt gerelateerde factoren. Afhankelijk van deze factoren kan in het MDO gekozen worden tussen herhaling van de biopsie, diagnostische excisiebiopsie of radiologische follow up. Uit een recente enquête, verstuurd naar Nederlandse oncologisch chirurgen en radiologen, bleek er in 80% van de centra geen (duidelijk) beleid voor de behandeling van niet-eenduidig benigne mammatumoren aanwezig te zijn. Juist in deze patiëntengroep met een zeer laag oncologisch risico is de-escalatie van de behandeling en focus op cosmetiek, kwaliteit van leven en kosten van groot belang. Tijdens deze voordracht zal, zowel vanuit chirurgisch als pathologisch perspectief, meer duidelijkheid worden gegeven over wát niet eenduidige laesies precies zijn en het biologisch gedrag, de risico’s op maligne ontaarding en de behandelopties van deze laesies.

Snijvlak (focaal)irradicaal, waarom doen wij het anders dan de rest van de wereld?
Mw. Dr. N (Nina) Bijker, radiotherapeut Amsterdam UMC

Elk internationaal congres komen ze weer voorbij: studies over marges. Dienen de marges 1mm of ruimer te zijn? Dienen de marges ruimer te zijn bij DCIS dan bij invasief? En gelden na neoadjuvante behandeling andere regels?  Internationaal worden al jaren andere marges nagestreefd dan in Nederland. In het buitenland kent men ‘focale’ irradicaliteit niet en ook wordt er geen boost gegeven om deze reden. Waar komt de ‘angst’ van andere landen vandaag om nog ruimer te opereren en ligt zelfs in Engeland het percentage re-excisies op 20%? Waarom doen wij het anders dan andere landen en wat is de evidence hiervoor?

Granulomateuze mastitis; op het snijvlak van chirurg en internist
Mw. Dr. C.T.I (Carlijn) de Betue, oncologisch chirurg, Jeroen Bosch Ziekenhuis
Granulomateuze mastitis is een zeldzame aandoening. De diagnose is gebaseerd op een histologische biopsie waaruit granulomen zonder necrose blijken. Tegelijk dienen andere oorzaken van granulomateuze ontsteking, vooral tuberculose, zijn uitgesloten. De etiologie van granulomateuze mastitis wordt niet volledig begrepen. In de appgroep Mammachirurgen NL werd recentelijk een casus voorgelegd over granulomateuze mastitis. Dit veroorzaakte een levendige discussie, waarbij verschillende ervaringen met individuele casuïstiek werden gedeeld. Vooral bleek er behoefte te zijn aan meer duidelijkheid over het ziektebeeld en de behandeling hiervan. Carlijn de Betue nam het voortouw voor het opzetten van een landelijke studie. Zij zal tijdens deze laatste voordracht meer inzicht verschaffen in het ziektebeeld en de multidisciplinaire behandeling ervan

Geen gegevens gevonden