Congres voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve Congres ledencontent.

25 maart 2022

Peritoneale metastasen in beeld, innovatieve beeldvorming bij peritonitis carcinomatosa

Peritoneale metastasen zijn lastig te vangen met beeldvorming. Deze sessie gaat in op innovaties in beeldvorming en de betekenis daarvan voor de detectie van peritoneale metastasen. Verder gaan we in op de op beeldvorming zichtbare afwijkingen met betrekking tot de prognose.

Sessievoorzitters

 • P.H.J. Hemmer, chirurg UMCG
 • Dr. G. Simkens AIOS Catharina ziekenhuis

Programma

 • Alles in beeld; MRI voor het stadieren van colorectale peritoneale metastasen
  Dr. M. Lahaye, radioloog, Avl
 • Fluorescentie-geleide chirurgie voor en tijdens de HIPEC, een lichtgevende toekomst?
  Dr. P.J. Steinkamp, UMCG
  Er zijn de laatste jaren flinke stappen gemaakt in de klinische introductie van tumor-specifieke fluorescentie-geleide chirurgie binnen de oncologische chirurgie. We kunnen middels betere beeldvorming tumorweefsel adequater opsporen en zo wellicht de operatie effectiever laten verlopen. Het adequaat detecteren van tumorweefsel kan tijdens de diagnostische laparoscopie voorafgaand aan de HIPEC en direct tijdens de HIPEC een zeer interessante toevoeging zijn aan het chirurgisch arsenaal. In deze presentatie bespreken we de reeds verrichte klinische studies op dit gebied en bespreken we de intra-operatieve toekomst voor de HIPEC chirurgie.  
 • Beeldvorming bij peritoneaal metastasen van het colorectaal carcinoom
  Dr. P.  de Reuver, chirurg Radboudumc
  Peritonitis carcinomatosa komt voor bij 10% van de patiënten met een colorectaal carcinoom. De combinatie van cytoreductieve chirurgie en hypertherme intraperitoneale chemotherapie (CRS-HIPEC) verbetert de overleving van patiënten met peritonitis carcinomatosa, tot 46% na 3 jaar en 31% na 5 jaar.  Patiënten-selectie voorafgaand aan CRS-HIPEC is essentieel om morbiditeit te reduceren en lange termijn uitkomsten te verbeteren. De beeldvorming rondom HIPEC is aan verandering onderhevig. Vanuit de Dutch Peritoneal Oncology Group (DPOG) zijn initiatieven genomen om onderzoek te doen naar de meest optimale work-up van patienten met peritoneale metastasen. Dit onderzoek richt zich op de waarde van de CT, MRI, PET-CT, de diagnostische laparoscopie en intra-operatieve fluorescentie. De meerwaarde van MRI wordt momenteel onderzocht in de DISCO-trial, een lopende gerandomiseerde studie geïnitieerd vanuit het Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis. In het Radboudumc is recent onderzoek verricht naar de voorspellende waarde van ascites op een pre-operatieve CT. Ascites wordt geassocieerd met progressieve ziekte en is in patienten met maagkanker geassocieerd met een slechte overleving. De associatie tussen de aanwezigheid van ascites op een CT-scan pre-operatief en overleving in patiënten met peritonitis carcinomatosa van het colorectaal carcinoom is niet eerder onderzocht
Geen gegevens gevonden