Congres voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve Congres ledencontent.

30 augustus 2022

Chirurgendagen 2022: Verbinding - In Beeld

Chirurgendagen 2022: Verbinding - In Beeld

Na twee jaar online congressen vonden op donderdag 19 en vrijdag 20 mei de Chirurgendagen 2022: Verbinding plaats. De Chirurgendagen werden dit Lustrumjaar in een nieuw en fris jasje gestoken, te beginnen met een nieuwe locatie: World Forum in Den Haag. 

De Chirurgendagen 2022 Verbinding werden geopend door dagvoorzitter Sander Schimmelpenninck, Bernard Elsman (voorzitter NVvH) en Anne den Hartog (Voorzitter Congrescommissie). "We zijn erg blij dat we vandaag weer fysiek bij elkaar kunnen komen en de verbinding met elkaar te zoeken", aldus Bernard Elsman. 

Tijdens de sessie Toekomst van de Chirurgie gaf Robbert Meerwaldt – Bestuurslid en Secretaris Organisatie & Financiering - een toelichting geven op de documenten ‘De toekomst van de chirurgie binnen de gezondheidszorg in Nederland’ en de conceptnotitie ‘Spoed Eisende Heelkunde’. Hoe gaan wij om met (het verlies van) de algemene chirurgie? Wat zijn de ontwikkelingen binnen de verschillende subspecialismen? Wat zijn de potentiële consequenties wanneer wij onze rol op de spoedeisende hulp niet adequaat oppakken? Daarna sprak het pannel verder over dit onderwerp. 

Hoe hou je verbinding met elkaar en met de samenleving in deze snel veranderende en dynamische wereld? Marjan van Loon en Marcel Levi spraken over hun eigen ervaringen tijdens de sessie Verbinding in Transformatie.

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de NVvH werden drie Legpenningen uitgereikt. Dr W.B. (Wout) Barendregt ontving een zilveren Legpenning. Prof. dr H.J.T. (Harm) Rutten ontvingen en Prof. dr M.J.H.M. (Michael) Jacobs ontvingen een gouden Legpenning. 

De zittingstermijnen van Menno Vriens - Secretaris Continue Professionele Educatie & Innovatie - en Robbert Meerwaldt - Secretaris Organisatie & Financiering tevens Penningmeester - liepen af op donderdag 19 mei. Zij werden tijdens de ALV opgevolgd door respectievelijk Schelto Kruijff en Marald Wikkeling. 

Een nieuwe generatie chirurgen: alle Jonge Klaren ontvingen hun Gildepenning. Van harte gefeliciteerd! 

Het Cabaret Out of the box werd dit jaar verzorgd door opleidingsregio Amsterdam. De avond werd feestelijk afgesloten met een feest met het thema Neon Night. 

Dit jaar had de NVGIC de eer om de Professor Michaël Lecture te mogen organiseren. Als chirurg, wetenschapper, hoofd van het NYU Langone Transplantatie Instituut, innovator, maar ook als patiënt die zelf een harttransplantatie onderging, gaf professor Robert A. Montgomery M.D., D.Phil., F.A.C.S. kleur aan het thema Verbinding tijdens de Michaël Lecture.

Shakib Sana - huisarts en wetenschapper - nam het publiek mee in een reis voorbij de lijnen. Hoe kunnen artsen de verbinding zoeken met de maatschappij? Welk rol heeft de arts en kan en mag een arts pakken? 

De Best Abstract award werd uitgereikt aan Elisabeth de Wijkerslooth voor haar abstract 'Twee versus vijf dagen intraveneuze antibiotica na appendectomie voor complexe appendicitis: een gerandomiseerde non-inferioriteitsstudie (APPIC trial)'.

De NVvH bedankt de Congrescommissie, sprekers, voorzitters en onze partners voor hun bijdrage aan de Chirurgendagen 2022: Verbinding.

Meer Chirurgendagen 2022:

Foto's: Hans Tak

Geen gegevens gevonden