Congres voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve Congres ledencontent.

15 oktober 2021

Beeldvorming in de traumatologie

Voorzitters symposium

  • Mike Bemelman, traumachirurg ETZ
  • Lars Brouwers, aios chirurgie ETZ

3D Technologie in de gezondheidszorg
Prof. dr. T. (Thomas) Maal, hoogleraar 3D technologie in de gezondheidszorg - RadboudUMC

In Nederland wint de toepassing van 3D beeldvorming en 3D planning snel terrein binnen de dagelijkse klinische praktijk. 3D virtuele chirurgie planning en computer geassisteerde chirurgie hebben bewezen de voorspelbaarheid en nauwkeurigheid van chirurgische ingrepen te verhogen. Binnen de trauma chirurgie is het toepassen van 3D technologie bij een toenemend aantal behandelingen de nieuwe standaard. Ook vele andere disciplines omarmen deze technologie inmiddels. Tijdens deze voordracht wordt geïllustreerd hoe we middels nieuwe 3D technologie zoals 3D beeldvorming en 3D printen de zorg voor patiënten kunnen optimaliseren. Daarnaast ligt de focus op de manier waarop de zorg de komende jaren verder zal veranderen door nieuwe ontwikkelingen als augmented reality en artificial intelligence. Deze nieuwe mogelijkheden leiden ertoe dat de zorg en het behandelplan op de wensen en situatie van de patiënt kunnen worden toegespitst. Men kan efficiënter voorbereiden en uitvoeren. Behandelingen duren korter, er zijn minder operaties nodig, operaties worden kwalitatief beter uitgevoerd en patiënten herstellen sneller. Nieuwe toepassingen zoals 3D-geprinte anatomische modellen, virtuele operatieplanningen en robotica hebben grote impact op uw werk. Ze helpen om de zorg steeds meer te vernieuwen en verbeteren. Wat zijn de mogelijkheden en waar liggen de beperkingen? Welke regelgeving is van toepassing en hoe kun je 3D-toepassingen op de werkvloer implementeren?

Innovatieve 3D beeldvorming: Incredimed
L (Lisanne).J.M.Roelofs, MSc
De ontwikkeling van technologie gaat de laatste jaren erg snel, zo ook in de zorg. Met het oog daarop is er in Enschede 15 jaar geleden een nieuwe studie opgezet: technische geneeskunde. De technische geneeskundige is een medicus met een brede technische achtergrond: ze zijn dé academische schakel tussen arts en techniek. Ook het ETZ ziekenhuis te Tilburg investeert in het verbeteren van de zorg door veel onderzoek. Door een aantal enthousiaste leden van de chirurgische staff is er een eigen 3D-lab opgezet om 3D-printing en 3D-beeldvormende technieken in te kunnen zetten voor de behandeling van een patiënt. Onlangs is er een onderzoek gestart naar de toegevoegde waarde van 3D holografische beeldvorming in de chirurgie: het Incredimed systeem dat een unieke weergave van een CT kan creëren. Hoofdzaak is om te kijken naar de bijdrage van een dergelijk systeem voor de classificatie van de ingewikkelde acetabulumfracturen, maar ook op de andere chirurgische vakgebieden zijn er mogelijkheden om deze mooie techniek te gebruiken.

3D scanning en toepassingen in traumachirurgie
Charlotte D. Y. Mooij, MSc
3D scanning is een techniek waarbij op basis van infrarood en LED licht een 3D model gemaakt kan worden van objecten of lichamen. Door de scanner rond een lichaamsdeel te bewegen, kan het oppervlak, afhankelijk van de scanner, tot wel 0.05 mm nauwkeurig gemodelleerd worden. Dit alles zonder schadelijke stralingsbelasting voor de patiënt. De resulterende modellen kunnen gebruikt worden voor verschillende toepassingen. Zo kunnen de 3D modellen onder andere gebruikt worden voor het maken van persoonlijke spalken bij de behandeling van verschillende fracturen.

Automatische fractuurdetectie op de SEH met behulp van Artificial Intelligence. De Tilburg Experience.
A (Annabel) Groenenberg, MSc
Artificial intelligence (AI) binnen de geneeskunde is een belangrijk en actueel onderwerp. De mogelijkheden lijken eindeloos, maar de daadwerkelijke toepassing van AI in de kliniek zelf is nog beperkt. Toch komen er steeds meer systemen op de markt die direct toepasbare, AI-gestuurde methoden voor in de kliniek bieden. Het ETZ maakt als eerste ziekenhuis van Nederland gebruik van een AI-geleid systeem voor automatische detectie van botfracturen, BoneView genaamd. Dit systeem is ontwikkeld door GLEAMER en ondersteunt radiologen om een betere en snellere diagnose te stellen. In deze voordracht wordt ingegaan op de werking van het BoneView systeem en op welke manieren dit AI-gestuurde systeem de zorg kan verbeteren

Geen gegevens gevonden