Fluorescentie beweegt door: ontwikkelingen binnen de vaat-, trauma- en oncologische chirurgie (DFGS)
Organisatie: Dutch Fluorescence-Guided Surgery group (DFGS)
Sessievoorzitters
- Dr. K. (Kevin) Wevers, Maastricht UMC
- Drs. M. (Martijn) van Dam, HAGA ziekenhuis
Programma
Voordracht 1:
Ontwikkelingen fluorescentie in de vaatchirurgie
Dr. J (Joost) .R. van der Vorst, Leiden Universitair Medisch Centrum (LUMC).Joost van der Vorst (MD, PhD) is vaatchirurg in het LUMC die zich bezighoudt met een scala aan (vaatchirurgische) wetenschappelijke onderzoeksdomeinen. Binnen de image-guided surgery gericht op weefselperfusie begeleidt hij op dit moment meerdere promovendi, dit doet hij in nauwe samenwerking met Alexander Vahrmeijer (LUMC), Denise Hilling (EMC, LUMC), Sven Mieog (LUMC), Stijne Keereweer (EMC) en Pim van den Hoven (LUMC).
Dat fluorescentie geleide chirurgie met indocyanine groen (ICG) naadlekkages kan voorkomen door het aantonen van inadequate perfusie weten de meeste chirurgen ondertussen, maar wat is de state-of-the-art binnen de vaatchirurgie?
Voordracht 2:
Intra-operatieve oncologische marge beoordeling door middel van fluorescentie beeldvorming.
Drs. B. Keizers, Universitair Medisch Centrum Groningen. Bas Keizers voltooide zijn studie geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na zijn artsopleiding, begon hij in 2021 aan zijn PhD bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde en Moleculaire Beeldvorming in het Universitair Medisch Centrum Groningen, waar zijn onderzoek zich richt op intra-operatieve, pathologie-geassisteerde chirurgie. Zijn voornaamste doel is het verbeteren van de visualisatie van tumorweefsel tijdens borstkankeroperaties, waardoor tumorresecties preciezer en effectiever kunnen worden uitgevoerd.
Een radicale resectie is één van de belangrijkste peilers in de behandeling van solide tumoren. Daar waar visuele en tactiele feedback peroperatief soms te kort schieten in de bepaling van een oncologische marge, kan tumor-gerichte fluorescentie beeldvorming, door tumorcellen te laten oplichten, uitkomst bieden.
Voordracht 3:
ICG versus technetium bij de sentinel node procedure: effectiviteit, implementatie, duurzaamheidswinst en kostenanalyse.
Dr. A. (Annemiek) Doeksen, St. Antonius Ziekenhuis
Drs. T. (Tessa) Dinger, St. Antonius Ziekenhuis
Annemiek Doeksen is oncologisch chirurg en lid van de Dutch Fluorescence Surgery Group. Zij zet zich in voor de landelijke implementatie van ICG binnen de oncologische chirurgie.
Tessa Dinger is arts-onderzoeker op het gebied van ICG-fluorescentie. Zij onderzoekt alle facetten van implementatie van de ICG-methode voor de SN-procedure en ondersteunt ziekenhuizen bij de overstap naar ICG.
In deze voordracht wordt het gebruik van ICG vergeleken met technetium voor de sentinel node procedure bij borstkanker. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de effectiviteit en haalbaarheid van de ICG-methode maar ook naar de potentiële duurzaamheidswinst van ICG. Daarnaast wordt er een kostenanalyse gepresenteerd, waarbij zowel de financiële impact op ziekenhuisniveau als op het Nederlandse zorglandschap wordt belicht.