Diagnostische en duurzame dilemma's in IBD (ICC-S)
Organisatie: ICC-S (ook namens DSCRS & NVGIC)
Sessievoorzitters
- Mvr. Dr. Y. (Yvette) Claassen
- Dhr. Dr. K. (Koen) van Dongen
Programma
Voordracht 1:
Diagnostisch Dilemma: Is het Crohn of cryptoglandulair?
Mevr. Dr. C. (Carlijn) Witjes, IJsselland ziekenhuis en Erasmus MC, Carlijn Witjes heeft na het afronden van de opleiding tot chirurg in het Erasmus MC, de ‘Daniel den Hoed Kliniek’ te Rotterdam en het Amphia Ziekenhuis te Breda twee verdiepingsfellowships gedaan. Als Clinical Fellow Colorectal Surgery is ze werkzaam geweest in de Oxford University Hospitals, NHS Foundation Trust te Oxford, UK. Verder heeft ze het ESCP Robotic Fellowship in het Amphia Ziekenhuis te Breda afgerond. Sinds januari 2021 is ze werkzaam als gastro-intestinaal- en oncologisch chirurg in het IJsselland Ziekenhuis en het Erasmus MC met speciale interesse voor inflammatoire darmziekten (IBD).
Perianale fisteling met kenmerken van de ziekte van Crohn maar geen luminale ziekte van Crohn. Een diagnostisch dilemma. Hoe moeten we hier mee om gaan?
Voordracht 2:
Is het vroeg slijpen van de messen duurzamer dan medicamenteuze behandeling bij IBD?
Mevr. Dr. M. (Malaika) Vlug, Amsterdam UMC. Malaika Sanne Vlug is een colorectaal chirurg opgeleid in regio Amsterdam. Na haar fellowship aan het Amsterdam UMC, waarin ze zich verder specialiseerde in dit vakgebied, besloot ze haar carrière daar ook voort te zetten. Haar werk richt zich voornamelijk op de complexe chirurgische behandeling van patiënten met IBD, waarbij ze zich inzet voor het verbeteren van de kwaliteit van leven van deze patiënten door geavanceerde en op maat gemaakte behandeling.
Mevr. Dr. M. (Marjolijn) Duijvestein, Radboud UMC. Marjolijn Duijvestein is werkzaam als MDL-arts en leidt het IBD-team in het Radboud UMC. Tevens is zij voorzitter van Initiative on Crohn and Colitis (ICC). Haar onderzoek focust zich met name op klinisch en translationeel onderzoek om de zorg en behandeling voor patiënten met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa te verbeteren. Daarnaast is ze gepassioneerd bezig met duurzaamheid binnen de MDL zorg, onder andere door het uitvoeren van een Life Cycle Assessment van colonoscopieŃ‘n om hiermee wegen naar een duurzamere endoscopie te identificeren. Ook maakt ze deel uit van het wetenschappelijk comité dat
de UEG Week organiseert.
Duurzaamheid als onderdeel van de afwegingen en keuzes in de spreekkamer. Voor de behandeling van IBD hebben we inmiddels een heel scala aan dure medicatie en in sommige gevallen kan een operatie een kosten effectieve optie zijn. Maar is een operatie ook duurzamer dan medicamenteuze behandeling bij IBD?
Voordracht 3:
De Duurzame patiënt: prehabilitatie in IBD, waar begint het?
Dhr. Dr. B. (Bart) Bongers, Maastricht UMC. Bart Bongers is medisch fysioloog (klinisch inspanningsfysioloog) bij de afdeling Voeding- en Bewegingswetenschappen en de afdeling Chirurgie van de Universiteit Maastricht. Als universitair docent heeft hij een onderzoekslijn in (geriatrische) inspanningsfysiologie, met een focus op het verbeteren of behouden van de fysieke fitheid van patiënten die majeure chirurgie ondergaan met behulp van (cardiopulmonale) inspanningstests en hoog-intensieve intervaltraining (fysieke prehabilitatie). Bart heeft ervaring met prehabilitatie sinds 2014.
ICG wordt in de kliniek steeds vaker gebruikt voor (visuele) beoordeling van perfusie met wisselende resultaten. In de toekomst maakt kwantificatie van het signaal ‘’goede’’ of ‘’slechte’’ perfusie mogelijk objectiveerbaar. Verschillende flow parameters kunnen mogelijk gecorreleerd worden aan de mate van perfusie. Echter, verschillende invloeden zoals injectiesnelheid, het geven van meerdere injecties en de lengte van de infusielijn kunnen betrouwbare kwantificatie uitdagend maken. Wat zijn de mogelijke oplossingen? En waar moeten we op letten bij de implementatie van ICG kwantificatie in verschillende centra?
Een operatie zorgt voor afname van de fysiologische en functionele capaciteit van patiënten en er wordt verondersteld dat het optimaliseren van de preoperatieve fysiologische reserves van de patiënt het postoperatieve herstel kan verbeteren. Prehabilitatie richt zich op de beïnvloeding van modificeerbare preoperatieve factoren die mogelijk samenhangen met de postoperatieve opnameduur en complicaties, zoals voeding, roken, fysieke conditie en psychisch functioneren. Maar waar begint prehabilitatie bij de IBD patiënt?